Якщо вам пощастить придбати або виміняти на усмішку всі складові, які зроблять найкращою подією ПАНСЬКУ СИРНУ ПАСКУ, я розповім вам як її правильно їсти… і це головна хитрість рецепта.
Приготуйте:
- величенька миска, у якій все і відбудеться;
- друшляк місткістю великий або два меншеньких;
- шматок тканини, щоб застелити друшляк ( скільки друшляків стільки і шматків). Це, звісно, може бути марля, але пани використовують батист;
- ємність, у якій буде зручно перебувати вашому друшляку, застеленому батистом, і, у яку зцідиться зайва юшечка з майбутньої ПАНСЬКОЇ СИРНОЇ ПАСКИ;
- гніт. Можна взяти трилітрову банку. Потурбуйтеся дізнатись що вона містила до цієї святкової події. Важливо чим вона буде тиснути: авторитетом чи тяжкими спогадами про своє минуле;
- тарілочка з якомога плоскішим дном. На неї ви поставите гніт;
- вода, якою ви наповните трилітрову банку. Добре буде почитати над нею вірша. Якщо казатимете анекдот, то тільки з тонким гумором. Доречно заспівати. Небажано при цій панській справі паплюжити недбалу сусідку або невістку, клясти свекруху, зовсім погано ображати чоловіка, чи сварити дітей. Найгірше – шпиняти попід ребра кота;
- м’ясорубка. Звичайна механічна м’ясорубка!
Переходимо до закупівлі:
- 20 курячих яєць. Куриці ваші знайомі – нема питань! Якщо ні, з’ясуйте чи гуляють ті кури на подвір’ї, чи є у них для настрою бадьорий півень. Від кольору жовтка залежить багато;
- 1 кг м’якого, жирного, запашного, свіжого коров’ячого сиру. Не забудьте перевірити медичну картку корови (термічної обробки не буде) і зверніть увагу на вираз обличчя господині ( усмішка обов’язкова, якість її зубів – ознака якості її молочного продукту). Зрозуміло, що кращий варіант – придбати корову, тим більше, що приватне житло тепер короноване;
- 300 гр солодковершкового масла – самого свіжого, запашного, але не домашнього. Іноді супермаркет – кращий вибір;
- 2 склянки цукру. Жовтий краще. Цукор має пахнути цукром. Нюхайте!
- родзинки темні;
- ванілін, куркума;
- всякі яскраві смаколики для краси;
- коньяк на ваш вибір – вам його їсти і пити.
До роботи:
- у п’ятницю візьміть добру пригоршню родзинок (можно чоловікову) помийте, відіжміть і залийте коньяком (скільки не жалко, але це не повинно нагадувати суп) періодично перемішуйте. Родзинки до ранку стануть наче молоді – круглолиці і без зморшок. Жінкам кріпкі напої краще приймати всередину і дуже дозовано!
- суботнього передсвяткового ранку відварити яйця так, щоб жовточок був крутий, але не встиг посиніти, бо господиня саме у мережі застрягла. Охолодити. Обережно зняти шкаралупу. Білок розрізати навпіл. Вибрати жовток. Порожні човники білочків можна начинити всякою смакотою, або додати у салат;
- жовтки і сир перекрутити двічі через м’ясорубку. Невротикам не доручайте – все буде кришитись і випадати. У якості заспокійливого можна використовувати коньяк, якщо ще залишився;
- додати м’яке, але не розтоплене масло, цукор – ретельно розмішати;
- за смаком додати ванілін, за кольором – куркуму;
- додати п’яні родзинки. Якщо вони все не поглинули, поглиньте ви. Можете вибрати чайною ложечкою і прийняти, як ліки;
- ретельно перемішану масу викладіть у тканину, яка простелена у друшляку, який стоїть у зручній ємності. Розрівняйте поверхню. Поставте зверху тарілку. На тарілку поставте трилітровий бутель з водою. Якщо все качається, наступного разу зменшіть кількість заспокійливого;
- стояти ця споруда повинна до вечора. Увечері обережно зніміть гніт. На гарну тацю переверніть друшляк і обережно викладіть уже ПАНСЬКУ СИРНУ ПАСКУ. Обережно ж зніміть тканину;
- прикрасьте так, як підкаже суботній вечір;
- поставте у холодильник на всю ніч. Не заглядайте туди, не тицяйте пальцями – спіть спокійно і чекайте Великодня;
Їсти треба з апетитом, без гризоти совісті, без підрахунків калорій, з вдячністю курочкам, корові, продавчиням, собі, моєму чоловікові, котрий привіз мені цей рецепт з Новгород-Сіверського і тій чарівній жіночці, що знала його раніше за нас, а головне – Господу милостивому і всевладному.
СМАЧНОГО!